0345 558 997 info@damenengroen.nl

Condens op uw kozijnen

Condensatie ontstaat in die gevallen waarbij de woning niet goed geisoleerd is en er geen goede temperatuur / vochtverhouding aanwezig is.  Ook rekening houden met een juiste luchvochtigheid van ca 55 tot 65 %.

Indien er dan toch condensatie optreedt moet men gaan zoeken naar een andere oorzaak waardoor condensatie optreedt.

De luchtstromen moeten overal bijkunnen in de woning, zijn er bijv. gordijnen of kasten waar geen luchtcirculatie bij kan dan zal op de koudste delen daar in de buurt (vaak de alum. kozijnen of het glas) condensatie optreden.  De warme lucht neemt meer vocht op dan koude en het opgenomen vocht verspreidt zich door de gehele kamer en condenseert op de koudste plaatsen (dauwpuntcondensatie)

Ook de manier van montage kan een belangrijke factor zijn in dit verhaal. Hoe is de pui gemonteerd, is er een koudebrug tussen binnen en buiten onder de pui?

Dit zijn zaken die we achteraf niet meer kunnen controleren

Maatregelen aan het raam

Een raam, zelfs voorzien van hoogrendement dubbele beglazing, blijft in vergelijking met de muur thermisch gezien een zwakke zone. De oppervlaktetemperatuur op het dubbel glas is nooit zo hoog als deze van een zeer goed geïsoleerde muur. Daarom is men verplicht om de ruimte normaal te verwarmen (18°C – 20°C) en een luchtstroom over het raam te voorzien. Dit zal zeker niet het geval zijn als de radiatoren ver aan de tegenoverliggende muur bevestigd staan of als de verwarming sterk afgezet wordt ’s nachts.

Denk eraan dat de vochthoeveelheid kan verhogen door de ademhaling, en dat de relatieve vochtigheid stijgt bij een dalende temperatuur.

Naast de beglazing is de plaatsing van het raam cruciaal. Een onderbroken isolatie kan een thermische koudebrug introduceren. Een beperkte luchtdichtheid kan een koude luchtstroom teweeg brengen. Hierdoor kan de oppervlaktetemperatuur aan de rand van de ramen of de aan binnenbekleding lager zijn en kan er condensatie optreden.

Kortom:  condensatie is in zeer veel gevallen niet te wijten aan de kozijnen zelf maar aan de onjuiste manier van ventileren / luchtvochtigheid.

Thermische breuken

Thermische breuken

Een thermische breuk ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk. Een thermische breuk heeft een speciaal breukpatroon en is niet te vergelijken met het ‘gewoon’ breken van glas.

Lees meer
Salpeterzuur

Salpeterzuur

Salpeterzuur. Deze nitraten zijn oplosbare zouten die reageren op veranderingen in de luchtvochtigheid en negatieve dampspanning. Een toevoeging van dooizouten kan dit fenomeen nog versterken. Je krijgt een negatieve dampspanning door het horizontaal insijpelen van regenwater via een verzadigde maaiveldzone (= eerste 30 cm onder de grond). 

Lees meer
Glasvlekken

Glasvlekken

Glasvlekken komen door de HR++ coating nu het najaar nadert en de zon lager komt te staan kunnen er strepen zichtbaar worden. In de voorschriften van beoordeling glas mag een ruit nooit gecontroleerd worden als de zon er op staat. Glas wordt allereerst beoordeeld op het doorzicht, zonder eventuele afwijkingen vooraf te markeren. Alle waargenomen storende afwijkingen dienen dan genoteerd te worden.

Lees meer